Temat, który również i mi się przyda w najbliższym czasie. Sam czekam na ciekawe rozwiązania kulinarne. Moim (a także znajomych) daniem jest sałatka z wędzonym łososiem i fetą.
Duży półmisek
Wędzony łosoś (pierwszy lepszy hipiermarkiet)
Ser feta w kostkach (lub w bloczku, pokroić w małe kostki)
Sałata lodowa
Pomidory koktajlowe (mogą być te zwykłe, mniejsze)
Ogórek zielony, długi.
Oliwki marynowane (czarne i zielone)
Jedna średnia cebula
Różne inne, kolorowe dodatki (np. Mix sałat z bierdonki)
Sos winegret (ja robię wg własnego umyślonego przepisu)
Półmisek wykladamy salatą po brzegi, następnie na przemian w okrąg układać wszystkie w/w dodatki. oliwki kroimi w krążki, fetę w kostkę, cebule w półkrążki, ogórek w krążki pomidor na 6-8 lawałków ( w przypadku koktajlowych wystarczy na pół)
Sałatka jest mega kolorowa i robi wrażenie nie tylko smakowe ale i estetyczne.
Jej jedynym minusem jest fakt, że jest dość droga (około 30-35 pln) ale za solidny kawał sałatki.
Dodałbym zdjęcie moich dziel sałatkowych na okolicznościówkach, ale niestety nie zachowały się na karcie w telefonie.
Do tego podbijam, że sałatka gyros to chyba jedno z lepszych rozwiązań. Polecić też mogę załatkę z szynką, żółtym serem i anananasem oraz kukurydzą. szybka tania i całkiem dobra.
Wszystko jednak zależy od czasu przygotowania