Marek Bilinski - Szczecin - Forum 4CLUBBERS.PL
Wróć   4CLUBBERS.PL > Strefa Informacji Muzycznej > Producenci oraz DJe > POLSCY

Szczegóły wątku: Autorem wątku jest: zxcvbnmasdfgh
Temat ma 6 komentarzy i 6586 odwiedzin. Ostatni komentarz napisano 07-09-2015 (14:32).

Tags:


Lista oznaczonych użytkowników

Zagłosuj na Marek Bilinski - Szczecin


Marek Bilinski - Szczecin


zobacz także:

« 3RD Prototype - Chicago/Włoszkowice lub Marco Donati - Bieszczady/Kraków »
Odpowiedz
 
Narzędzia wątku Wygląd
Stary 03-08-2009, 15:24   #1
Banned
  
 
zxcvbnmasdfgh's Avatar
 
Dołączył/a: 26 Jul 2006
Wiek: 29
Postów: 23
Tematów: 220
Podziękowań: 2 350
THX'ów: 5 310
Wzmianek w postach: 0
Oznaczeń w tematach: 0
Plusów: 140 (+)
zxcvbnmasdfgh 140zxcvbnmasdfgh 140
Nie możesz głosować!
2
Nie możesz głosować!

Marek Bilinski - Szczecin

Marek Biliński (ur. 17 maja 1953 w Szczecinie) — polski kompozytor muzyki elektronicznej, a także multiinstrumentalista wykorzystujący elektroniczne instrumenty klawiszowe. Absolwent Akademii Muzycznej w Poznaniu. Popularność na rodzimym rynku muzycznym zdobył bestsellerowym albumem "Ogród Króla Świtu" oraz wideoklipem "Ucieczka z Tropiku", który przez telewidzów uznany został za najlepszy klip 1984 roku. W tym czasie miał już na swoim koncie kolejną "Złotą Płytę" oraz szereg koncertów w kraju i za granicą (koncertował m.in. w Berlinie, Hamburgu, Bremie, Pradze, Moskwie i Kuwejcie), zaś w plebiscytach na najpopularniejszego instrumentalistę przez pięć kolejnych lat (1981—1985) zajmował pierwsze miejsce.
Lata 1986—1990 spędził w Kuwejcie jako wykładowca w Akademii Muzycznej. Okres ten zaowocował kompozycjami z wpływami muzyki arabskiej. Z powstałych w tym okresie, w Polsce najbardziej znana była fantazja symfoniczna "Twarze Pustyni". Utwór ten miał uświetnić obchody 30-lecia niepodległości Kuwejtu, lecz agresja Iraku uniemożliwiła realizację tego przedsięwzięcia. Po wojnie w Zatoce Perskiej "Twarze Pustyni" wraz z diaporamą fotografika Jacka Woźniaka, reprezentowały Kuwejt na Światowej Wystawie EXPO'92 w Sewilli.
Po powrocie do kraju ponownie zajął należne mu miejsce w polskiej muzyce instrumentalnej. Poza kompaktowymi reedycjami wszystkich wydanych wcześniej albumów, nagrał kolejną płytę "Dziecko Słońca", oraz m.in. recital dla TVP2 pt. "Muzyczne Opowiadania", a jako kompozytor, muzyk i juror często gości w audycjach radiowych i telewizyjnych. Jego muzyka pojawia się w filmach kinowych i telewizyjnych (m.in. "Przyjaciel wesołego diabła" i "Bliskie spotkania z wesołym diabłem"), jak również w teleturnieju — Koło Fortuny, Gali Wręczenia Nagród Polskiego Przemysłu Fonograficznego — "Fryderyk '96, '97" i na płytach CD-ROM w kraju i na świecie, głównie w USA (The Minden Pictures Collection).
W plebiscycie czytelników "Naj, Naj, 1995..." branżowego pisma "Muzyk" M. Biliński został uznany najlepszym kompozytorem i najlepszym wirtuozem syntezatorów.
Pod koniec listopada 1995 odbyła się na scenie Teatru Wielkiego w Poznaniu premiera baletu "Dziecko Słońca" w choreografii Ewy Wycichowskiej i wykonaniu Polskiego Teatru Tańca. Inspiracją tego baletu była płyta M. Bilińskiego "Dziecko Słońca".
W lipcu 1996 w Złotowie artysta wystąpił w międzynarodowym składzie na niezwykłym multimedialnym koncercie – "Początek Światła", gdzie zostały wykonane i zilustrowane laserem, światłem i obrazem wszystkie najważniejsze jego utwory. Koncert ten rejestrowała TVP1, emisja odbyła się 1 września 1996.
W listopadzie 1998 w Filharmonii Narodowej w Warszawie na koncercie z okazji 30-lecia pracy artystycznej Agnieszki Duczmal i jej Orkiestry Kameralnej "Amadeus" wykonano po raz pierwszy utwór M. Bilińskiego "Refleksje I—IV" na orkiestrę kameralną i perkusję. Poszczególne części noszą nazwy miejsc gdzie koncertowała orkiestra A. Duczmal. Utwór ten spotkał się z entuzjastycznym przyjęciem. W dniu premiery "Refleksje" były już wydane na płycie CD-singel.
Jako pierwszy w kraju i w tej części Europy, idąc śladami Jeana-Michela Jarre'a, wykonał wielkie plenerowe koncerty muzyki i światła w Szczecinie (1993) i w Krakowie (1994), które oglądało łącznie blisko 50 000 widzów. Potem były kolejne koncerty tego typu.
Należy odnotować te ważniejsze:
  • 12 marca 2000 koncert – Gniezno — 2000 — Dźwięk — Ogień — Światło – Kolor — 1000 lat Zjazdu Gnieźnieńskiego — Zjazd Pięciu Prezydentów — koncert wykonało obok M. Bilińskiego 11 wykonawców z wykorzystaniem największych bębnów w Europie — transmisja na żywo TVP 1.
  • 21 czerwca 2003 r. w Gdańsku pobrzeże Motławy — wyspa Ołowianka — Noc Świętojańska — koncert multimedialny, w którym obok zaproszonych znanych wykonawców wystąpili tancerze na łodziach.
Dyskografia


Albumy studyjne
  • Ogród Króla świtu (1983)
  • E≠mc² (1984, Polton LPP-010)
  • Wolne Loty (1986)
  • Ucieczka do Tropiku (1987)
  • Dziecko Słońca (1994)
  • Fire (2008)
Wydania CD
  • E≠mc² (1999, Firma fonograficzna: Sony Music Entertainment, Numer katalogowy: BICD-04)
Single i EP'ki
  • "Refleksje I-IV" (1998)
Kompilacje
  • "Marek Biliński The Best of" (1998)
Splity
  • "Mabi Plays World Hits" (1993)
Inna twórczość muzyczna


Muzyka filmowa
  • "Krewa" — kino 1985
  • "Przyjaciel wesołego diabła" — kino, TVP 1986
  • "Bliskie spotkania z wesołym diabłem" — kino, TVP 1987
Muzyka teatralna
  • "Romeo i Julia" — Zamość
  • "Hamlet" — Warszawa
  • "Brat Naszego Boga" — Płock
  • "Kreacja" — Szczecin
Muzyka baletowa
  • "Mały Książę" — TVP 1985
  • "Dziecko Słońca" — Polski Teatr Tańca 1996
Muzyka w TVP

Marek Biliński kiedyś sporadycznie współpracował z TVP, tworząc dla programów telewizji podkłady muzyczne, m.in. dla:
  • "Panorama dnia" – utwór "Stare, dobre czasy" jako główna melodia programu informacyjnego w latach 1987 – 1991.
  • "Koło Fortuny" – remix utworu "Dziecko Słońca" jako główna melodia teleturnieju Koło Fortuny w latach 1994 – 1998.
  • "Rambit" – teleturniej dla młodzieży
Ważniejsze koncerty
  • Szczecin — 1993 — 750-lecie Miasta — Wały Chrobrego
  • Kraków — 1994 — Wianki — pod Wawelem
  • Dobre Miasto — 1995, 1996 — Międzynarodowy Zjazd VW-Garbus
  • Warszawa — 1996 — Teatr Stanisławowski — Łazienki
  • Szczecin — 1996 — dziedziniec Zamku Książąt Pomorskich
  • Sopot Molo — 1996, 1999
  • Rzeszów — 1996 — Dni Rzeszowa — Rynek
  • Przemyśl — 1996 — Dni Przemyśla — Rynek
  • Złotów — 1996 — Euro — Eco Meeting — amfiteatr
  • Warszawa — 1997 — Teatr Polski
  • Pisz — ZEF — 1997, 1999, 2003 — Festiwal Muzyki Elektronicznej
  • Warszawa — 1998 — Plac Zamkowy
  • Warszawa — styczeń 1999 — Bemowo — W.O.Ś.P. — J. Owsiak
  • Warszawa — luty 1999 — PLL S.A. LOT — 70-lecie
  • Gniezno — 2000 — koncert 1000 lat Zjazdu Gnieźnieńskiego
  • Sopot — 2001 — zakończenie Światowych Igrzysk Polonijnych
  • Żagań — 2001 — koncert z okazji Dni Michała
  • Sosnowiec — czerwiec 2002 Dni Sosnowca
  • Toruń — 23.08.2003 — Stare Miasto — Koncert Pod Gwiazdami
  • Warszawa Praga — październik 2003 dla HBO — AXN
zxcvbnmasdfgh jest offline   Reply With Quote
zxcvbnmasdfgh dostał 9 podziękowań za ten post.
Twoja reklama w tym miejscu - już od 149 PLN rezerwuj termin, tel.669488725, gg:3576096.

4Clubbers Hit Mix Team presents


Stary 03-08-2009, 17:15   #2
Banned
  
 
Dołączył/a: 08 Nov 2006
Miasto: Klubowicz city !
Postów: 1 321
Tematów: 100
Podziękowań: 420
THX'ów: 272
Wzmianek w postach: 0
Oznaczeń w tematach: 0
Plusów: 22 (+)
Floorfiller 22
Odp: Marek Bilinski

Od synterazarowych brzmień zaczeło się TECHNO
wiec facet legenda
Floorfiller jest offline   Reply With Quote
Floorfiller dostał 2 podziękowań za ten post.
Stary 12-09-2009, 00:04   #3
Banned
  
 
8-BIT's Avatar
 
Dołączył/a: 03 Aug 2006
Miasto: ______________________
Postów: 2 509
Tematów: 128
Podziękowań: 607
THX'ów: 1 138
Wzmianek w postach: 0
Oznaczeń w tematach: 0
Plusów: 62 (+)
8-BIT 62
Odp: Marek Bilinski

żywa legenda.. kto go nie zna powinno być mu wstyd. legenda muzyki elektronicznej! Polak potrafi!
(mam jego płytkę z autografem:"dla mariusza.. marek bilinski ")
8-BIT jest offline   Reply With Quote
8-BIT dostał 4 podziękowań za ten post.
Stary 24-10-2009, 16:58   #4
lastfm.pl/user/BaR2Sh
  
 
BaR2Sh's Avatar
 
Dołączył/a: 24 Mar 2007
Miasto: Białobrzegi
Wiek: 30
Postów: 1 931
Tematów: 251
Podziękowań: 1 413
THX'ów: 3 519
Imię: Bartosh
Wzmianek w postach: 0
Oznaczeń w tematach: 0
Plusów: 100 (+)
BaR2Sh 100BaR2Sh 100
Odwiedź profil BaR2Sh na Last.fm Odwiedź profil BaR2Sh na Soundcloud.com Odwiedź profil BaR2Sh na Mixcloud
Odp: Marek Bilinski

good shit tyle wam powiem

__________________
BaR2Sh jest offline   Reply With Quote
BaR2Sh dostał 4 podziękowań za ten post.
Stary 26-02-2012, 23:28   #5
..:: Klubowicz ::..
  
 
Matt Bukovski's Avatar
 
Dołączył/a: 25 Mar 2010
Miasto: Warszawa
Wiek: 28
Postów: 1 323
Tematów: 78
Podziękowań: 587
THX'ów: 3 882
Imię: Piotr
Wzmianek w postach: 0
Oznaczeń w tematach: 1
Plusów: 9 (+)
Matt Bukovski 9
Odwiedź profil Matt Bukovski na MySpace Odwiedź profil Matt Bukovski na Facebook Odwiedź profil Matt Bukovski na Twitter Odwiedź profil Matt Bukovski na Youtube Odwiedź profil Matt Bukovski na Last.fm Odwiedź profil Matt Bukovski na Soundcloud.com Odwiedź profil Matt Bukovski na Mixcloud
Odp: Marek Bilinski

Mam z nim zajęcia o syntezatorach na realizacji dźwięku :D
__________________
Matt Bukovski jest offline   Reply With Quote
Matt Bukovski dostał 6 podziękowań za ten post.
Stary 18-08-2015, 13:41   #6
..:: Klubowicz ::..
  
 
Borys.'s Avatar
 
Dołączył/a: 21 Jun 2008
Miasto: Mielec
Wiek: 29
Postów: 1 401
Tematów: 67
Podziękowań: 1 193
THX'ów: 843
Tematy Tygodnia: 0
Nominacje T.T. : 11
Imię: Rafał
Wzmianek w postach: 0
Oznaczeń w tematach: 12
Plusów: 67 (+)
Borys. 67
Odp: Marek Bilinski - Szczecin

szkoda, że jest tak mało doceniany u nas. Świetny kompozytor, Polski JMJ
Borys. jest offline   Reply With Quote
Borys. dostał 2 podziękowań za ten post.
Stary 07-09-2015, 14:32   #7
..:: true Member ::..
  
 
Eleman's Avatar
 
Dołączył/a: 27 Mar 2011
Miasto: Mazowsze
Postów: 624
Tematów: 36
Podziękowań: 962
THX'ów: 797
Imię: Grzegorz
Wzmianek w postach: 0
Oznaczeń w tematach: 2
Plusów: 4 (+)
Eleman 4
Odwiedź profil Eleman na Facebook Odwiedź profil Eleman na Youtube Odwiedź profil Eleman na Soundcloud.com
Odp: Marek Bilinski - Szczecin

Mam płytkę z autografem od niego, szkoda że tak mało ludzi o nim słyszało, zwłaszcza w naszym kraju.
Eleman jest offline   Reply With Quote
Użytk. którzy podziękowali Eleman za ten post:
Odpowiedz
Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania
Nie możesz pisać w nowych tematach
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączony
UśmieszkiWłączony
[IMG] kod jest Włączony
HTML kod jest Wyłączony
Trackbacks are Włączony
Pingbacks are Włączony
Refbacks are Wyłączony


Administracja serwisu 4Clubbers.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum.
Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karna lub cywilna.
Jeżeli zauważyłeś post/temat który jest niezgodny z polskim prawem proszę zaraportować go poprzez klikniecie
Jeżeli nie chcesz aby pojawiła się na forum twoja produkcja napisz to nam "Privacy Policy"
W celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w ramach niniejszej witryny stosowane są pliki cookies, prosimy o zapoznanie się z naszą Polityką Prywatności

Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 22:05 .


Oprogramowanie Forum: vBulletin
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0 ©2011, Crawlability, Inc.
User Alert System provided by Advanced User Tagging v3.2.8 (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2020 DragonByte Technologies Ltd.
-->