PDA

Przejdź do pełnej wersji tego Forum : Niepokojące dane. Chorzy głodzeni w szpitalach?


Zolczi
19-06-2011, 21:34
Według ostrożnych szacunków co trzeci pacjent przyjmowany do szpitala jest niedożywiony. Jeszcze więcej, bo 70 proc. chorych, opuszcza szpital w stanie niedożywienia – alarmowali eksperci podczas konferencji inaugurującej kampanię "Żywienie to leczenie".
Dr Stanisław Kłęk, prezes Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego (PTŻPiD), powiedział, że leczenie żywieniowe wciąż nie jest w polskiej służbie zdrowia doceniane, zarówno przez lekarzy, jak i Narodowy Fundusz Zdrowia. A powinno być ono integralną częścią leczenia, jak w większości krajów Unii Europejskiej.
- Traci na tym zarówno chory, jak i służba zdrowia, bo źle odżywiony pacjent to większe koszty leczenia, więcej jest też powikłań w niemal wszystkich jednostkach chorobowych - przekonywał dr Kłęk. Powołał się na dane amerykańskie, z których wynika, że chory leczony z powodu infekcji kosztuje 42 tys. dolarów, gdy nie jest prawidłowo żywiony. Włączenie leczenia żywieniowego zmniejsza je do 18 tys. dolarów.
- Niedożywienie zwiększa też śmiertelność chorych” - udowadniał dr Kłęk. Przedstawił dane wskazujące, że niedobór masy ciała sięgający 20 proc. zwiększa śmiertelność okołooperacyjną aż o 30 proc. „Tymczasem na wielu oddziałach szpitalnych, takich jak chirurgia, interna, ortopedia czy pulmonologia, niedożywionych jest od 27 proc. do 48 proc. chorych - powiedział.
W jego ocenie, jeszcze gorzej jest na oddziałach onkologicznych. - W stanie niedożywienia jest tam 20 proc. chorych na raka jelita grubego, 40 proc. z rakiem żołądka, 60 proc. z rakiem trzustki oraz 80 proc. cierpiących na raka przełyku – raportował dr Kłęk. Dodał też, że 20 proc. chorych na nowotwory złośliwe umiera nie tyle z przebiegu samej choroby, co z niedożywienia.
- Nie mogę tego zrozumieć – podkreślał dr Kłęk. – Za wielkie osiągnięcie uważa się zwiększenie skuteczności leczenia raka choćby o kilka procent, tymczasem odpowiednie żywienie medyczne może poprawić efekty terapii nawet o 10 proc., ale z tego nie korzystamy. Podkreślił, że leczenie żywieniowe powinno być elementem leczenia onkologicznego, zarówno u chorych po operacjach, jak i radio- i chemioterapii.
Dr Piotr Szybiński, sekretarz PTŻPiD, przekonywał, że człowiek chory potrzebuje więcej energii i składników odżywczych, a jednocześnie z powodu choroby ma kłopoty z jedzeniem. Dlatego tak ważne jest odpowiednio wczesne wprowadzenie żywienia medycznego, które poprawia samopoczucie, ale też wspomaga leczenie i dodaje sił do walki z chorobą.


onet.pl

Gordon_FreeMaN
21-06-2011, 10:36
leczenie żywieniowe HAHAHAH chyba jakiś żart... kotlet z podeszw szczura, do tego ziemniaczane piure zalatujące zgnilizną i sos z oleju silnikowego.... byłem w szpitalu 3 dni i już współczuję tym co muszą tam długo siedzieć że go karmią takim świństwem

Dave al Mine
21-06-2011, 10:40
u Nas w szpitalu wojewodzkim oszczedzaja na jedzeniu i dostaje sie 2 kromki i 1 plasterek szynki bo nie ma kasy na jedzenie dla pacjentów...ale za to jest duzo miejsca w kieszeniach lekarzy na kase