PDA

Przejdź do pełnej wersji tego Forum : Japończycy rozpoczynają produkcję mięsa z ludzkiego kału. Skusisz się?


skukany
17-06-2011, 12:37
Mieszkańcy Kraju Kwitnącej Wiśni znani są ze swojego ekscentryzmu. To właśnie tam powstają najdziwniejsze filmy, najbardziej absurdalne reklamy, a naukowcy wpadają na najbardziej osobliwe pomysły. Pomimo tego, że wszyscy jesteśmy przyzwyczajeni do tego, iż Japonia to kraj ludzi ze specyficznym podejściem do życia, to jego mieszkańcy wciąż nie przestają zaskakiwać. Najnowszy pomysł japońskich uczonych może natomiast odebrać wielu osobom apetyt na kolejne posiłki przez resztę dnia. Profesor jednego z tamtejszych laboratoriów opracował bowiem recepturę na produkcję sztucznego mięsa. Nie byłoby w tym nic dziwnego - wszak nad metodami produkcji syntetycznego mięsa pracuje obecnie wielu naukowców - gdyby nie fakt, że ów uczony zamierza do jego wytwarzania wykorzystywać ludzkie odchody.

Prof. Mitsuyuki Ikeda jest święcie przekonany, że jego innowacja zrewolucjonizuje wkrótce światowy rynek produkcji mięsa. Nie dość, że postulowana przez niego koncepcja jest humanitarna, to pozwala w dodatku na zagospodarowanie w procesie produkcji tego, czego każdy kraj ma w nadmiarze - ludzkich odchodów. Zdaniem Ikedy, obranie takiej ścieżki pozwoli w niedalekiej przyszłości wyeliminować problem głodu w wielu zakątkach świata.

Przeprowadzone przez japońskiego naukowca ekspertyzy wykazały, że w odchodach, które przetwarzane są z zakładach oczyszczania ścieków znajduje się mnóstwo komponentów niezbędnych człowiekowi na co dzień.

Sztuczne mięso wyprodukowane na bazie ludzkiego kału przeszło już pierwsze testy. Zdaniem degustatorów, smakuje ono jak wołowina. Efekt taki udało się uzyskać prawdopodobnie dzięki dodaniu do niego soji - poinformował serwis inhabitat.com. Badania laboratoryjne wykazały, że mięso wyprodukowane z łajna zawiera 63 procent białka, 25 procent węglowodanów, 3 procent tłuszczu i 9 procent minerałów.

Naukowiec przypomniał, że zawarte w odchodach białko powstaje dzięki działalności bakterii znajdujących się w kale. W trakcie procesu produkcji sztucznego mięsa, mikroorganizmy te są zabijane dzięki obróbce ciepln

Pomysł produkcji mięsa z ludzkiego kału narodził się dość oryginalnie. Zaczęło się od tego, że władze miejskiego przedsiębiorstwa odprowadzania ścieków w Tokio, nie mogąc sobie poradzić z utylizacją coraz większych ilości nieczystości, zwróciły się do prof. Ikedy z laboratorium w Okayamie z prośbą o pomoc. Naukowiec szukając dobrego pomysłu uznał, że dobrym rozwiązaniem będzie dokładne przebadanie wartości odżywczych obrzydliwego szlamu.

Na razie wytwarzanie pożywienia z ekskrementów jest dziesięciokrotnie droższe, niż produkcja "klasycznego" mięsa. Kolejnym zadaniem, jakie stoi przed uczonymi, będzie ograniczenie kosztów jego produkcji. Potem trzeba będzie oczywiście jeszcze zadbać o efekt marketingowy. Prof. Ikeda wyznał, że zdaje sobie sprawę, iż obecnie niewiele osób skusiłoby się na kałowy stek.

Camind
17-06-2011, 12:43
kur... az po tytule zrobiło mi sie niedobrze heh ;/

Matan Zajcev
17-06-2011, 12:52
Jak ludzie nie będą wiedziec prawdy o tym mięsie to zjedzą... Taka nasza natura.

Feelthemusic
17-06-2011, 13:01
I tak zjedzą to gówno.

Houselevels
17-06-2011, 13:05
Zdaniem degustatorów, smakuje ono jak wołowina..

hahaha, trochę soi i już ludzie na świecie nie będą głodować -.-

Woncky
17-06-2011, 13:38
He, ja bym zjadł z ciekawości. Albo mogę być naczelnym dostawcą półproduktów hahaha

EqualStudio
17-06-2011, 15:22
teraz wulgaryzm gówniane żarcie nabierze nowego znaczenia..

minimalistic5
17-06-2011, 17:23
co za debile ten naród to kupa gówna i nic więcej.

kellrez
17-06-2011, 17:35
To już wiem dlaczego pies zjadał kał. Białko :wub:

Czarny Lulek
17-06-2011, 17:55
No coz , miliony much nie moga sie mylic prawda ? :)

Kapel
17-06-2011, 18:02
mięso wyprodukowane z łajna zawiera 63 procent białka, 25 procent węglowodanów, 3 procent tłuszczu i 9 procent minerałów.

hahaha
samo zdrowie :LOLL: Tylko wcinac.
W sumie to co jemy teraz nie jest zbyt naturalne , ale to co wymyslili ci japonce to juz przegiecie.

Zolczi
17-06-2011, 19:23
Japonia... te tsunami ktore ich nawiedzilo to chyba kara za ich chore pomysly. ale jak widac nie nauczyli sie jeszcze nic z tej lekcji...

onetonet
18-06-2011, 07:38
....
nie wyobrazam sobie tego ...

Jack Orlando
18-06-2011, 07:53
perpetum mobile :)

bastq
18-06-2011, 08:15
Można by to zastosować jako jedzenie dla zwierząt. Im wszystko jedno, bo same często wcinają gówna, a ludzie zaoszczędzą trochę na jedzeniu, które może być właśnie przekazane głodującym.

z X z & Siara
18-06-2011, 08:34
To co teraz dodaja do pasztetów i parówek jest z pewnoscia niewiele lepsze niz gów*o w przerobionej postaci która chca używac. Jakby puscili to do produkcji i tak polowa z nas nie zauwazyłaby róznicy, troszke barwnika, sztucznego zapachu, odrobina mięsa i smacznego. Propo kału: do pasztetów czesto dodaje sie szary papier toaletowy, wiec szczypta klocka tez by poszła :) Smacznego kto jje własnie sniadanie

Suicide Mouse
18-06-2011, 08:58
Jeśli takie coś na serio będą produkować, to ja przechodzę na wegetarianizm... Jakoś na samą myśl o tym, że miałbym jeść to, co niedawno wydaliłem obrzydzenie mnie bierze... Fuj ;/

oskars
18-06-2011, 09:59
powiedzenie: co ? gówno! ... zjedz je równo!
Nabiera nowego znaczenia ;D

Grosso
18-06-2011, 11:04
nie wiem co gorsze: gówno czy rozkładające sie resztki wędlin które teraz dodają do parówek, kiełbas itd.

Powiem wam że gorsze gówna jemy na codzień.

DJ.LUKASH
18-06-2011, 13:49
z gówna tortu nie zrobisz:)

Rosen.
18-06-2011, 14:19
Gówniane żarcie.

Osiem
18-06-2011, 14:25
Siedzą dwie muchy na gównie. Jednej się odbiło a druga mówi do niej: Nie przy jedzeniu xD


_____________________________

Pożyjemy zobaczymy co to będzie :]

Legs Alive!
18-06-2011, 14:35
No to życzymy sukcesów :D juz widze te reklamy w restauracjach żarcie do dupy, z cudzej dupy dla twojej dupy ;)

madziarqa
18-06-2011, 14:54
Jeśli takie coś na serio będą produkować, to ja przechodzę na wegetarianizm... Jakoś na samą myśl o tym, że miałbym jeść to, co niedawno wydaliłem obrzydzenie mnie bierze... Fuj ;/
Co tam swoje:d Jeszcze gorzej czyjeś :D:D

Squidwardz
18-06-2011, 15:13
Smacznego. - Gówno Ci do tego .

SinceAge
18-06-2011, 16:13
i tak gówno z tego bedzie...

_Kamil
18-06-2011, 16:19
Ja cież nie pierdyle :/ hehe :)

AirForLife
18-06-2011, 17:09
Gówniana sprawa, jestem ciekaw ilu ludzi sie naje z jednego szamba

Bar1q
16-09-2011, 21:32
przes.rane......gowniany interes...

WeLoveMusic
16-09-2011, 21:58
Jak to czytałem to na rzyganie mnie zebrało <bleee>
Można powiedzieć gówniana sprawa :D
A myśleliście jak to bedzie wyglądać w przyszłości??
Na śniadanie bądź obiad kałowy kotlet bądź schabowy <łłłeeee>

nie moge....

dyniu
17-09-2011, 07:00
tanio i smacznie nie długo bedzie reklamowane w biedronce :D:D

DJChrumekk
17-09-2011, 07:07
No Co wy. . Pewnie i tak 3/4 osób spróbuje . hahahahhahah ; D.

Gordon_FreeMaN
17-09-2011, 07:51
No coz , miliony much nie moga sie mylic prawda ? :)


już to Bodek przepowiedział że po kupie nie ma zmarszczek... jest zdrowe... i lepiej się można uczyć po kupsku xD

Mateo Mazaki
17-09-2011, 19:56
Mimo wszystko i tak chciałbym tam mieszkać.:)
Co do tematu... nie skusił bym się tak samo jak na np. bardzo popularną i bardzo drogą kawę serwowaną w USA i Europie, wytwarzaną z KUPY LISA. Więc Japończycy nie są pierwszymi, którzy wpadli na pomysł by wykorzystać kał w celach spożywczych.
Pozdrawiam.;)

lukibaze
18-09-2011, 07:36
Oni sa zakreceni maja takie pomysly i je realizuja. W Tajlandii jedza zywe pajaki i nikt nie placze:P

zawadzia89
19-09-2011, 17:36
w kupie sila :P

Niedlugo bedzie herbatka z moczu i koltlety z padliny...

Size Matters
19-09-2011, 20:09
oj skuszę się na te smakołyki <mniam>