26-03-2015, 03:54
|
|
..:: Rang Moderator ::..
Dołączył/a: 27 Dec 2006
Miasto: Kraków
Tematów: 3472
Podziękowań: 85 133
THX'ów: 552 948
Tematy Tygodnia: 93
Nominacje T.T. : 29 047
Imię: Grzegorz
Wzmianek w postach: 32
Oznaczeń w tematach: 195
|
Odp: Laidback Luke broni „Blurred Lines”
Faktycznie tego typu sytuacji jest bardzo wiele i przejawiają się na każdym kroku od dawien dawna. Od dłuższego czasu coraz bardziej zagłębiam się w muzykę z lat 80-tych, czy też 90-tych (jednak i tak podejrzewam, że nigdy nie znajdę się na odpowiednim poziomie by móc powiedzieć coś tam wiem...) i to co obecnie jest tworzone, nieustannie kojarzy mi się właśnie z poszczególnymi produkcjami z okresu chociażby lat 80-tych - co ciekawe często dokładniej sprawdzając konkretne utwory z lat 80-tych są wzorowane, samplowane itd na utworach z lat 60-tych więc to jest typowe zamknięte koło. Michał wspomniał o Justice, którzy przynajmniej posiadają w swoich wykonaniach to coś - taki Will niestety nie posiada za wiele wartości muzycznych (chyba, że spryt) - teraz akurat zbliża się nowy album The Prodigy, którzy w latach 90-tych słynęli z samplowania innych utworów ale też robili to w znakomitym stylu. Ja natomiast polecałbym przesłuchać brzmienia The Avener, czy też Gorgon City - również można doszukać się podobieństwa do innych produkcji, najważniejsze jednak że są one na tyle inne i dobrze brzmiące nie odczuwa się wstrętu.
Poniżej kilka utworów, które przyszły mi na pierwszą myśl, które zapewne większość powinna doskonale skojarzyć (w prawdziwym gąszczu setek, tysięcy innych):
1) Ogólnie grupa Yazoo ma kilka tego typu utworów, które w późniejszym czasie były non stop samplowane itd, m.in. "Nobody's Diary":
2)
3) Wersja instrumentalna nosi tytuł - "Merry Christmas Mr Lawrence", jednak nie mogę doszukać się oryginalnego materiału z 1983r na YT, także poniżej wersja z wokalem z tego samego roku:
Takich przykładów oczywiście jest mnóstwo i będzie coraz więcej, ponieważ coraz trudniej wymyślić coś oryginalnie brzmiącego, a wykonań jak zawsze przybywa nie ubywa także normalna rzecz, najważniejsze to nie robić tego wszystkiego na zasadzie kopiuj|wklej.
Dzięki za artykuł Tomku : )
|
|
|