4CLUBBERS.PL - Zobacz Pojedynczy Post - Jak zgrywać/bitować "na słuch"? Poradnik dla początkujących...
Zobacz Pojedynczy Post
Stary 27-08-2013, 10:01   #63
Rapidfire
..:: true Member ::..

Rapidfire's Avatar

Dołączył/a: 28 Jun 2013
Miasto: Zawiercie
Tematów: 45
Podziękowań: 568
THX'ów: 1 052
Wzmianek w postach: 0
Oznaczeń w tematach: 30
Plusów: 1 (+)
Rapidfire 1
Odwiedź profil Rapidfire na Facebook Odwiedź profil Rapidfire na Mixcloud
Odp: Kiedy w jednym tempie a kiedy nie?

Cytat:
Napisał Woncky Zobacz post
1. Wyświetlacz jest po to, żeby Ci ułatwić zadanie. Pytanie czy poradzisz sobie w momencie, gdy trafisz na sprzęt, który nie pokazuje bpm?

2. Nie za bardzo rozumiem pytanie - to Ty grasz seta i to Ty robisz jak chcesz - przyspieszasz, zwalniasz, jak Ci się podoba, nie ma zasady. Niemniej jednak z reguły numery brzmią najlepiej w swoim oryginalnym tempie.
Pytanie powstało z dwóch powodów a może z trzech.
Miałem okazję rozmawiać z Dj-jami, którzy potwierdzili, że grają całego seta w jednym tempie (oczywiście tego konkretnego którego akurat grali).
Tutorial Rooreck-a jako podstawę zakłada, że nuty idą w tym samym tempie. Znaczy DJ zmienia oryginalne tempo, przez co i brzmienie numeru a następnie zgrywa z innym.
Kiedy wziąłem na „warsztat” dwie nuty o różnym czy zupełnie różnym tempie i tak chciałem je zgrać, okazało się, że zrobienie przejścia jest powiedzmy problematyczne, nie mogłem ich zgrać zgodnie z tutorialem Roorecka no bo przecież tempo nie jest takie same. Uparłem się jednak właśnie dlatego żeby nie zmieniać oryginalnego brzmienia numeru. Jednak cały czas zastanawiałem się czy właśnie tak to powinno się robić, czy „leci” się całość w jednym tempie np. 128 czy 130 i już.

Parafrazując klasyka można by powiedzieć „Jak grać..”

Co do pyt 1 było to pytanie o wasze zdanie w którym kierunku wraz z rozwojem techniki (sprzętu, systemów) idzie technika grania. No bo przewrotnie ktoś mógłby zapytać "Ale po co mam grać na innym sprzęcie skoro mam najlepszy?". Tak tylko się zastanawiałem w zasadzie.

Pozdrawiam
Rapidfire jest offline   Reply With Quote