4CLUBBERS.PL - Zobacz Pojedynczy Post - Co to (tak naprawdę) jest rip
Zobacz Pojedynczy Post
Stary 05-08-2013, 15:38   #4
Hunter
⇒ Primary Awanturnik♣ ⇐

Hunter's Avatar

Dołączył/a: 12 Dec 2010
Miasto: Bytom
Tematów: 939
Podziękowań: 11 337
THX'ów: 41 868
Tematy Tygodnia: 0
Nominacje T.T. : 47
Imię: Radek
Wzmianek w postach: 0
Oznaczeń w tematach: 15
Plusów: 1350 (+)
Hunter 1350
Hunter 1350Hunter 1350Hunter 1350Hunter 1350Hunter 1350
Odwiedź profil Hunter na Facebook Odwiedź profil Hunter na Twitter Odwiedź profil Hunter na Youtube Odwiedź profil Hunter na Last.fm Odwiedź profil Hunter na Soundcloud.com Odwiedź profil Hunter na Mixcloud
Odp: Co to (tak naprawdę) jest rip

Cytat:
Napisał Andree_ Zobacz post
Ładnie napisałeś i oczywiście masz racje ... ale myślę ,że wiekszości tych 95% jak wspomniałeś chodzi o wygode nic więcej gdzie plik nie spełniający wymagań działu głównego przenoszony jest do działu o nazwie "Previewy i RIPy"
a jego definicja jest "Tutaj wrzucamy wszystkie demka, previewy, RIPy, i inne niedokończone lub zgrywane mp3 !"
Oczywiście tak jak wspomniałeś można by było pisac ,że to jest LQ coś jeszcze innego konwertem ale w obecnym czasie tego jest tak dużo ,że większość czasu stracilibyśmy na tłumaczenie poszczególnym osobą co to jest, gdzie już już teraz trzeba wyjaśniać sporej grupie osób dlaczego ich temat leży w rip'ach jak on zgrał sobie z YouTube itd.itd.

Po części się z Tobą zgadzam, część osób, mająca pojęcie o tym co napisałem, używa tego sformułowania dla ułatwienia, ale uwierz mi - z moich obserwacji wynika, że jest to naprawdę bardzo niewielki odsetek. Dlatego też postanowiłem napisać powyższy tutorial żeby pozostała reszta, bez dodatkowego Waszego tłumaczenia, dowiedziała się, co to tak naprawdę jest i jeśli już musi go używać, to używała go chociaż mając świadomość jego faktycznego znaczenia. Dlatego też tak dokładnie i na konkretnych przykładach starałem się opisać proces konwersji, jego działanie, skutki i konsekwencje jego stosowania.

A jeśli chodzi o samą definicję działu 'Previewy i RIP-y", to ona też jest niepoprawna, ponieważ 90% ripów (czyli chociażby wszystkie relki) trafia normalnie do działu głównego z muzyką, gdyż nikt nie ma zastrzeżeń co do ich jakości. Stąd też moja sugestia co do używania chociażby pojęcia LQ. Ale to tak na marginesie

Mam także propozycję, żeby oba tutoriale - ten i 'Jak rozpoznać full HQ' podkleić w dziale Tutoriale, a może nawet przykleić w działach muzycznych na wzór tutoriala 'Jak zakładać tematy na forum', gdyż myślę, że są one na tyle ważne, że przed założeniem jakiegokolwiek tematu i przed jakimikolwiek kłótniami z modami na zasadzie 'a dlaczego mój temat wylądował w koszu' każdy użytkownik tego forum powinien się z nimi zapoznać

PS. Rip pisze się małymi literami, gdyż RIP (dużymi) oznacza Raster Image Processor...

Last edited by Hunter; 05-08-2013 at 15:44.
Hunter jest offline   Reply With Quote
Użytk. którzy podziękowali Hunter za ten post: