Cytat:
Napisał Andree_
Ładnie napisałeś i oczywiście masz racje ... ale myślę ,że wiekszości tych 95% jak wspomniałeś chodzi o wygode nic więcej gdzie plik nie spełniający wymagań działu głównego przenoszony jest do działu o nazwie "Previewy i RIPy"
a jego definicja jest "Tutaj wrzucamy wszystkie demka, previewy, RIPy, i inne niedokończone lub zgrywane mp3 !"
Oczywiście tak jak wspomniałeś można by było pisac ,że to jest LQ coś jeszcze innego konwertem ale w obecnym czasie tego jest tak dużo ,że większość czasu stracilibyśmy na tłumaczenie poszczególnym osobą co to jest, gdzie już już teraz trzeba wyjaśniać sporej grupie osób dlaczego ich temat leży w rip'ach jak on zgrał sobie z YouTube itd.itd.
|
Po części się z Tobą zgadzam, część osób, mająca pojęcie o tym co napisałem, używa tego sformułowania dla ułatwienia, ale uwierz mi - z moich obserwacji wynika, że jest to naprawdę bardzo niewielki odsetek. Dlatego też postanowiłem napisać powyższy tutorial żeby pozostała reszta, bez dodatkowego Waszego tłumaczenia, dowiedziała się, co to tak naprawdę jest i jeśli już musi go używać, to używała go chociaż mając świadomość jego faktycznego znaczenia. Dlatego też tak dokładnie i na konkretnych przykładach starałem się opisać proces konwersji, jego działanie, skutki i konsekwencje jego stosowania.
A jeśli chodzi o samą definicję działu 'Previewy i RIP-y", to ona też jest niepoprawna, ponieważ 90% ripów (czyli chociażby wszystkie relki) trafia normalnie do działu głównego z muzyką, gdyż nikt nie ma zastrzeżeń co do ich jakości. Stąd też moja sugestia co do używania chociażby pojęcia LQ. Ale to tak na marginesie
Mam także propozycję, żeby oba tutoriale - ten i 'Jak rozpoznać full HQ' podkleić w dziale Tutoriale, a może nawet przykleić w działach muzycznych na wzór tutoriala 'Jak zakładać tematy na forum', gdyż myślę, że są one na tyle ważne, że przed założeniem jakiegokolwiek tematu i przed jakimikolwiek kłótniami z modami na zasadzie 'a dlaczego mój temat wylądował w koszu' każdy użytkownik tego forum powinien się z nimi zapoznać
PS. Rip pisze się małymi literami, gdyż RIP (dużymi) oznacza Raster Image Processor...