4CLUBBERS.PL - Zobacz Pojedynczy Post - Equalizacja w miksie DJ’skim
Zobacz Pojedynczy Post
Stary 28-03-2013, 20:58   #23
nakedinbluenote
..:: Adept ::..

Dołączył/a: 28 Mar 2013
Miasto: Poznań
Tematów: 1
Podziękowań: 3
THX'ów: 23
Imię: Adam
Wzmianek w postach: 0
Oznaczeń w tematach: 0
Plusów: 1 (+)
nakedinbluenote 1
Odp: Equalizacja w miksie DJ’skim - poradnik

Nie będę zgrywał osoby ogarniającej w temacie bo to bullshit. Sprawdziłem twój sposób i jest on generalnie bardzo fajny, ale nie zawsze mi to spasowało. (przeczytałem 3 poradniki wraz z tym i je w chwili obecnej realizuję) Faktem jest że dałeś mi podstawy i dzięki temu sobie wykombinowałem swój patent (który pewnie okaże się albo czymś co jest wam znane, albo po prostu robieniem tego źle)

W przypadku utworów, które tonacyjnie do siebie pasują i są w miarę równe tempem ścinam górę i dół prawie że całkowicie w utworze wchodzącym co sprawia że zaczynam od melodii. Jednocześnie zapętlam frazę utworu, który kończę ze względu na to że miksuję na laptopie, nie sprzęcie i to mi daje troche czasu na operowanie poszczególnymi pokrętłami. Następnie stopniowo ścinam stopniowo środkowe pasmo utworu wychodzącego, jednocześnie przywracając następny kawałek do normalności.
Na moje ucho brzmi to całkiem przyzwoicie.

Liczę na to że wytłumaczyłem to o co mi chodzi w miarę zrozumiale

No i czas na pytanie. Ze względu na to że pracuję na lapku zajmuje mi to dwie, czasem trzy frazy jak się zagubię w akcji. Moja wizja polega na szybkim przejściu, w czasie jednej frazy. Pytanie do osób, które siedzą w tym głębiej.

Ma to rację bytu? Przypominam o zgodności w tonacji, w innym wypadku to brzmi jak kupa co sprawdziłem sam, niestety sprzętu nie mam i jestem zwyczajnie ciekawy moich 'odkryć'.

@edit

Z tego wszystkiego zapomniałem o najważniejszym - świetny poradnik

Last edited by nakedinbluenote; 28-03-2013 at 21:22. Powód: zapomniałem o najważniejszym
nakedinbluenote jest offline   Reply With Quote