Cytat:
Napisał zawadzia89
KAC spowodowany jest spożyciem nadmiernej ilości alkoholu, czyli zatruciem organizmu. Głównym czynnikiem powodującym boleśnie odczuwanego KACA nie jest alkohol etylowy (C2H5OH), lecz zawarty w nim w ilościach śladowych alkohol metylowy (CH3OH) w procesie metabolizmu zmieniany na najbardziej szkodliwy kwas mrówkowy (HCHO). Wśród różnych alkoholi które nabywamy w sklepie różny jest procentowy udział alkoholu metylowego. Ranking najzdrowszych, czyli z najmniejszą zawartością alkoholu metylowego, spośród najczęściej spożywanych trunków wygląda następująco:
- Spirytus
- Wódka czysta
- Wódki kolorowe
- Whiski
- Koniak
- Wino
Tak więc najlepiej będziemy się czuli po domowej wódeczce zrobionej ze spirytusu, a najgorzej, jeżeli wypijemy proporcjonalnie dużo wina. Nie polecam wódek amerykańskich czy niemieckich. Najlepsze są krajowe albo rosyjskie (jeśli z pewnego źródła).
|
Z tym jest różnie to zależy od dnia i godziny ;d
Jeden może wypić tyle samo co drugi i jeden może mieć kaca a drugi nie...